Komitéen “Støt Solidarność”

Natten mellem den 12. og 13. december 1981 rykkede politi og militær i gaderne overalt i Polen, og der blev indført krigsretstilstand. Den polske kommunist-leder, general Jaruzelski havde på polsk tv meddelt, at Solidarność bevægelsen, der blev anerkendt året før, nu var forbudt - og de aktive skulle fængsles eller på anden måde interneres. Sovjetunionen havde cirka 200.000 soldater i Polen dengang, som også blev aktiveret i de mørke december dage.

Allerede nogle få dage efter krigsretstilstanden blev indført, havde polakker i Danmark dannet en støttekomite til fordel for den polske modstandskamp. En af dem der var i front i den kamp, var Roman Smigielski. Han står også bag en ny udgivelse om den tid med titlen; Komiteen Støt Solidarność, hvor han fortæller om oplevelserne, glæderne og sorgerne fra dengang.

Komiteen blev formelt stiftet i januar 1982, og havde til formål at støtte den polske frihedskamp, gøre opmærksom på den i Danmark samt at hjælpe flygtninge fra Polen videre. Men det var ikke nogen nem start komiteen havde i Danmark. Ligesom alle andre steder i verden var kommunister sat i beredskab, for at ødelægge og miskreditere den polske frihedskamp, da den var et opgør mod det kommunistiske Sovjetunionen. Derfor blev det en kompliceret opstart. Medlemmer af de danske politiske partier; SF, VS (Venstre Socialisterne), SAP (Socialistisk Arbejderparti) og KAP (Kommunistisk Arbejder Parti) forsøgte at tage kontrollen med komiteen, og flere af dem ville bruge den polske frihedskamp til angreb på USA. F.eks. med forslag til slogans som: Nej til Jaruzelski og Reagan.

Men det blev de polske frihedselskende medlemmer trætte af, og i 1982 blev de kommunistiske kræfter smidt ud af, og dannede i stedet deres egen komite; Solidaritet med Solidarność. Den fik en kort levetid, men polakkerne i Danmark fortsatte kampen til støtte for deres landsmænd i Polen uden de danske venstreorienterede politikere og i den oprindelige forening.

Arbejdere og andre danskere og polakker der ville støtte Solidarność, bad om anonymitet, af frygt fra repressalier fra deres fagforening. Flere større fagforbund i Danmark var dengang ledet af kommunister.

Komiteen endte med at have tre paroler, som samlede deltagerne: Løsladelse af de politiske fanger, ophævelse af krigsretstilstanden og lovliggørelse af Solidarność i Polen, som det blev aftalt i Gdansk den 31. august 1980, efter verdens mest berømte strejke på Lenin-skibsværftet.

Komiteen havde sit kontor på H. C. Ørstedsvej på Frederiksberg. Komiteen fortsatte sit arbejde frem til sommeren 1989, hvor Solidarność vandt det første delvise frie valg i Østblokken – måneder fra Berlin murens fald den 9. november.

Udgivelsen om Solidarność i Danmark giver et godt og hurtigt overblik på den polske frihedskamp i Danmark fra 1981 til 1989, og skrevet af en der var med hele vejen; Roman Smigielski. Den er oprindeligt skrevet på polsk, og oversat af Bent Christensen til dansk.

36 sider/ISBN 978-87-972164-0-8.

Den kan bestilles her: http://smigielski.dk/bogen.html


polennu.dk

IP 112-113 2021

Udostępnij artykuł:

Facebook
Twitter

Warto przeczytać

Zofia Klemens – Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata

We wrześniu 1939 r. Rzesza Niemiecka i Związek Sowiecki dokonały zbrojnej inwazji na Polskę rozpoczynając II wojnę światową. W wyniku tej agresji prawie 6 milionów polskich obywateli straciło życie, w tym ok. 3 miliony Polaków żydowskiego pochodzenia. Na okupowanych terenach Polski Niemcy wprowadzili karę śmierci nawet za najmniejszą pomoc Żydom…

Dodekalitten

W sercu baśniowej duńskiej wyspy Lolland, otoczonej złotymi polami i malowniczym wybrzeżem, stoi monumentalne dzieło sztuki współczesnej – Dodekalitten. Jest to duński odpowiednik kamiennych posągów z Stonehenge lub z Wyspy Wielkanocnej. Dodeka oznacza po grecku liczbę dwanaście. Dodekalitten można przetłumaczyć jako Dwanaście Kamieni.